Overslaan en naar de inhoud gaan

Osteoporose

Bij osteoporose (botontkalking) zijn de botten minder stevig dan normaal. Hierdoor is er een grotere kans op botbreuken. Veel mensen krijgen op oudere leeftijd uiteindelijk osteoporose. Of je hier last van krijgt, verschilt per persoon. 

Door osteoporose heb je een grotere kans op het breken van botten. Vaak gaat het om heupen, polsen en armen. Ook kunnen de wervels in je rug breken en inzakken. Hierdoor kan de rug krommer worden. Sommige mensen worden dan ook kleiner.

Onze botten vernieuwen zich de hele tijd. Daarbij worden er telkens hele kleine stukjes bot afgebroken (daar merk je zelf niets van) en weer opnieuw aangemaakt. Als je nog in de groei bent, maak je meer bot aan dan dat je bot afbreekt. Later wordt er evenveel bot aangemaakt als afgebroken. Pas als je ouder wordt, ga je minder bot aanmaken.  Zo worden onze botten in de loop van het leven minder stevig. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Botontkalking
   Osteoporosis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een dokter kan ontdekken of je osteoporose hebt. Dit gebeurt met een meting van de botdichtheid. Dit kan met bijvoorbeeld een DEXA scan.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Als je een bot breekt door osteoporose, krijg je vaak adviezen. Om gezond te eten met genoeg calcium. Calcium zit bijvoorbeeld in melk, kaas, groente, noten en peulvruchten. Ook is het goed om te stoppen met roken, minder alcohol te drinken, te bewegen en iedere dag naar buiten te gaan. Soms stelt de dokter voor om vitamine D en kalk te slikken. Als de osteoporose ernstig is, zijn er ook medicijnen tegen. 

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Je kunt osteoporose krijgen als je meer bot afbreekt dan aanmaakt. Dit kan komen door: oudere leeftijd, te weinig bewegen, te weinig calcium (kalk) in je eten en te weinig buitenkomen overdag. Bij vrouwen kan het ook komen door dat ze in de overgang zijn. Je kunt ook osteoporose krijgen door bepaalde ziekten, bijvoorbeeld ziekten van de schildklier. Of door bepaalde medicijnen. 
   Het kan ook erfelijk zijn. Als ouders osteoporose hebben, is er meer kans dat hun kinderen dit ook krijgen. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 900.000 mensen in Nederland hebben osteoporose. Het komt twee tot drie keer zo vaak bij vrouwen voor dan bij mannen. En als mensen ouder worden, kunnen ze het eerder krijgen. 

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Osteoporose komt door oudere leeftijd, voeding met te weinig kalk, weinig bewegen en sommige medicijnen. Als osteoporose vaker in de familie voorkomt, heb je meer kans om het ook te krijgen. Soms krijg je osteoporose door een andere aandoening die je hebt. Die aandoening kan erfelijk zijn. 

  • Kinderwens

   Komt osteoporose in de familie voor? Dan heeft je kind misschien meer kans om het ook te krijgen. is osteoporose onderdeel is van een erfelijke ziekte? Bespreek dit dan met je dokter. Deze kan je als het nodig is verwijzen naar de afdeling klinische genetica.

  • Meer info voor artsen