Overslaan en naar de inhoud gaan

Obstructieve uropathie

Bij iemand met obstructieve uropathie zijn de urinewegen op een bepaalde plek smaller. Daardoor gaat de plas niet goed naar buiten. Soms stroomt de plas terug naar de nieren. Dit kan ervoor zorgen dat de nieren minder goed gaan werken. Er zijn verschillende oorzaken voor obstructieve uropathie. Het is soms een aangeboren aandoening.

 De urinewegen kunnen op verschillende plaatsen smaller zijn:

  • op de overgang van het nierbekken naar de urineleider
  • op de overgang van de urineleider naar de blaas
  • op de overgang van blaas naar de plasbuis

Bij jongens komt een smalle plasbuis vaak door een urethraklep, een vlies in de plasbuis. Hierdoor kunnen zij moeilijker plassen.

Als bij de ongeboren baby de plek in de urinewegen te smal is, kan dat er tijdens de zwangerschap voor zorgen dat er te weinig vruchtwater wordt gemaakt. Want de nieren van de baby maken vanaf de 10de week van de zwangerschap vruchtwater. Als er te weinig vruchtwater is, ontwikkelen bijvoorbeeld de longen van de baby zich soms niet goed. De baby kan dan na de geboorte problemen hebben met ademen. Ook gaat het plassen soms moeilijk en kunnen de urinewegen van de baby steeds weer ontsteken.

Hoeveel last iemand van te smalle urinewegen heeft, hangt af van hoe smal de plek is.  

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN