Overslaan en naar de inhoud gaan

Migraine

Migraine is heftige kloppende hoofdpijn aan een kant van het hoofd. Migraine komt regelmatig terug. Een migraineaanval kan tussen een halve dag en 3 dagen duren. De meeste mensen met migraine hebben één of meer aanvallen per maand. Na een aanval voelen de meeste mensen zich uitgeput.

Naast hoofdpijn komen ook misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor licht en geluid voor. Sommige mensen (ongeveer 15%) hebben vóór het begin van de hoofdpijn een aura. Iemand ziet dan bijvoorbeeld lichtflitsen, kan een tijdje minder goed zien of heeft tintelingen in een arm of been.

Een deel van de mensen met migraine kan een aanval een paar dagen tot een paar uur van te voren voelen aankomen. Ze ergeren zich bijvoorbeeld sneller of hebben trek in bepaald voedsel. Sommige dingen lokken een migraineaanval uit. Dat wisselt per persoon. Bijvoorbeeld hormonale veranderingen (zoals menstruatie) kunnen een aanval uitlokken.
 
Meer dan de helft van de mensen met migraine kan tijdens een aanval niet anders dan in bed blijven.

Sommige mensen krijgen als kind een eerste migraineaanval. Anderen pas als volwassene.  Ook de klachten en de ernst van de klachten zijn verschillend per persoon.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Migraineaanvallen
   Migraine headache
   Migrainous headache

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Er is geen speciale test om te bepalen of je migraine hebt. De dokter leidt dat af van de klachten die je hebt. In sommige gevallen doen ze lichamelijk onderzoek. Dat is om uit te zoeken of er geen andere oorzaken voor de hoofdpijn zijn. Daarom doen ze soms hersenonderzoek met een MRI- of CTscan.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Migraine kan niet worden genezen. De behandeling van migraine bestaat uit het verminderen van de klachten tijdens de aanvallen. Dit kan met medicijnen. Ook leefregels kunnen positief werken. Bijvoorbeeld regelmatig eten en ontspannen, en voldoende slapen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland heeft ongeveer 1 op de 10-15 mensen migraine. De aandoening komt 3 keer zo vaak bij vrouwen voor dan bij mannen.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van migraine is niet echt bekend. Waarschijnlijk zijn er meer oorzaken. Migraine lijkt ook erfelijk te zijn. Het komt vaker voor in bepaalde families. Maar er is geen afwijking in een gen bekend waardoor migraine ontstaat. Behalve bij familiaire hemiplegische migraine. Deze vorm van migraine wordt wel door een afwijking in een gen veroorzaakt.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De oorzaak van migraine is niet precies bekend. Het lijkt er op dat erfelijkheid een rol speelt, omdat het in bepaalde families meer voorkomt.

  • Kinderwens

   Hebben jij of je partner migraine en hebben jullie een kinderwens? Migraine heeft geen aantoonbare erfelijke oorzaak. Daarom is DNA-onderzoek naar migraine vóór, tijdens of vlak na de zwangerschap niet mogelijk.

   Voor familiaire hemiplegische migraine ligt dit anders. Je kunt je huisarts vragen om je te verwijzen naar een klinisch geneticus. Die kan meer vertellen over de erfelijkheid van familiaire hemiplegische migraine en over mogelijkheden voor onderzoek vóór, tijdens of na de zwangerschap.

   Vrouwen met migraine die zwanger willen worden kunnen informatie vinden op allesoverhoofdpijn.nl. Gebruik je medicijnen? Overleg dan op tijd met je arts of je ze kunt blijven gebruiken.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Migraine is niet zeldzaam.