Overslaan en naar de inhoud gaan

Fibromusculaire dysplasie (FMD)

Bij mensen met fibromusculaire dysplasie (FMD) kunnen de slagaders smaller of wijder worden of scheuren. Dit komt omdat er afwijkingen in de wand van de slagaders zitten. Hoe FMD ontstaat, is niet precies bekend. Waarschijnlijk zijn er meer oorzaken, zoals erfelijke aanleg.

Mensen kunnen op elke leeftijd FMD krijgen. Meestal gaat het bij FMD om slagaders die naar de nieren of hersenen gaan. Soms gaat het om de slagaders van de lever, de milt, de darmen, de armen, de benen en/of het hart.

Sommige mensen hebben geen klachten, maar andere mensen met FMD wel. Mensen kunnen pijn krijgen in het deel van het orgaan waar een slagader te smal is geworden. Of iemand kan last krijgen van een hoge bloeddruk. Mensen kunnen ook hoofdpijn hebben of minder goed gaan zien. Sommige mensen kunnen zich duizelig voelen. Of kunnen minder gevoel hebben in hun gezicht. Maar iemand kan ook nog andere kenmerken hebben. Lees hier meer over de klachten bij fibromusculaire dysplasie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   FMD
   Fibromuscular dysplasia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen fibromusculaire dysplasie vaststellen door onderzoek te doen van de bloedvaten.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Je kunt niet genezen van FMD. Dokters geven een behandeling om de kenmerken minder te maken. Met bijvoorbeeld medicijnen kan hoofdpijn of hoge bloeddruk minder worden. Soms maken dokters een slagader wijder met een operatie. De behandeling kan van persoon tot persoon verschillen.  

  • Hoe vaak komt het voor?

   Mogelijk hebben ongeveer 700.000 mensen in Nederland deze aandoening.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   We weten niet hoe FMD precies ontstaat. Waarschijnlijk zijn er meerdere zaken bij betrokken, zoals bijvoorbeeld erfelijke aanleg en afwijkingen in de bloedvaten. Vrouwen hebben meer kans op fibromusculaire dysplasie dan mannen. Roken verhoogt de kans op deze aandoening.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Hoe FMD precies ontstaat, weten we niet. Waarschijnlijk zijn er meerdere zaken bij betrokken, zoals bijvoorbeeld erfelijke aanleg en afwijkingen in de bloedvaten. Vrouwen hebben meer kans op fibromusculaire dysplasie dan mannen. Roken verhoogt de kans op deze aandoening.

  • Kinderwens

   Heb je als vrouw FMD en wil je zwanger worden? Dan kun je dat het beste bespreken met je specialist. Die kan je informatie op maat geven over de risico’s tijdens de zwangerschap. En bespreken hoe je begeleid kan worden tijdens de zwangerschap.

  • Expertisecentra

   Voor fibromusculaire dysplasie is door de minister van VWS geen Nederlands expertisecentrum aangewezen.