Overslaan en naar de inhoud gaan

Emoties na afbreken zwangerschap

Als je een zwangerschap hebt laten afbreken, kan dat een flinke klap zijn. Je bent niet meer zwanger en je hebt geen baby. Hoe kun je herstellen en je verdriet verwerken?

Kraamtijd na het verlies van je kind

Als je als moeder eenmaal uit het ziekenhuis bent, is het belangrijk om rustig aan te doen. Soms kom je in aanmerking voor kraamzorg.
De een trekt zich in deze periode liever terug, de ander wil graag vertrouwde mensen om zich heen. Ga uit van jouw (en jullie) eigen behoeften en wees er duidelijk over.
Teveel en lang bezoek kan soms belastend zijn, dus probeer dat te beperken.
Het is fijn als je partner of een ander vertrouwd persoon de eerste weken of dagen bij jou thuis is.

Rouwen om je kind

Sommige ouders die dit meemaken ervaren een gevoel van leegte. Of ze zijn heel boos. Of juist opgelucht. Sommige mensen gaan twijfelen: had ik dit wel moeten doen? Meestal duurt dit niet zo lang, en moet je even terughalen wat de motivatie was. Blijft de twijfel? Bespreek het dan bij de nacontrole.
Wanneer je je leven en werk weer op kunt pakken, verschilt. Voor de een is werk bijvoorbeeld al snel een prettige afleiding, voor de ander is alles nog een tijd lang teveel. Veel mensen hebben moeite met concentreren. Ook voelen ze zich vaak heel moe. Dat is allemaal normaal.
Vaak helpt het om het gemis dat je voelt, onder ogen durft te zien. Laat je verdriet toe en stop het niet weg. Als dat gaat, probeer je leven dan weer op te pakken.

Reacties van anderen

Hopelijk zijn er mensen om jou of jullie heen die steun geven en willen luisteren. Als je meer gaat ondernemen buitenshuis, zie je ook weer mensen die verder van je af staan. Als ze weten wat je hebt meegemaakt, zullen sommige mensen heel aardig voor je zijn. Maar niet iedereen zal begrijpen hoe het voor je is. Sommige mensen gaan je misschien ontwijken, omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen. Sommige mensen maken ontactische opmerkingen.
Mensen beseffen niet altijd dat als je kiest voor afbreking van de zwangerschap, je ook rouwt.

Lotgenotencontact

Het kan fijn zijn om met mensen te mailen of te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Je kunt contact opnemen met de Contactgroep Zwangerschapsbeëindiging (CZB). Dit is een lotgenotengroep voor ouders die een gewenste zwangerschap hebben afgebroken van een kind met een ernstige aandoening. Zij beheren praatgroepen en organiseren soms ontmoetingsdagen.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

 

 

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.