Ziekte van Addison

Printvriendelijke versie Printvriendelijke versie Printvriendelijke versie

De ziekte van Addison is een aandoening van de bijnierschors. De bijnierschors zit aan de buitenkant van de bijnieren. Die liggen vlak boven de nieren. De ziekte van Addison wordt ook wel primaire bijnierschorsinsufficiëntie genoemd.

Het gevolg van de ziekte van Addison is dat de bijnierschors niet genoeg of helemaal geen van de hormonen cortisol en aldosteron maakt. Hierdoor ontstaan problemen als vermoeidheid en een slap gevoel, vochtverlies, gewichtsverlies, een bruine verkleuring van de huid, lage bloeddruk, een verminderde eetlust en misselijkheid.

Meestal is de oorzaak van deze aandoening auto-immuniteit. Bij een auto-immuunziekte richt de afweer zich tegen delen van het eigen lichaam. Normaal beschermt de afweer het lichaam tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën. Maar bij de ziekte van Addison richt de afweer zich tegen de bijnierschors. Waarom is nog niet bekend.

De ziekte van Addison kan ook door andere aandoeningen ontstaan, bijvoorbeeld HIV of tuberculose (TBC). Ook kunnen een paar erfelijke aandoeningen van de bijnieren de ziekte veroorzaken.

Soms beginnen de bovenstaande kenmerken omdat de hypofyse (deel van de hersenen) niet goed werkt. Dit noemen we secundaire bijnierschorsinsufficiëntie. Sommige mensen hebben deze kenmerken  door het gebruik van bepaalde medicijnen. Dan is sprake van tertiaire bijnierschorsinsufficiëntie.

 

Synoniemen

  • Bronsziekte
  • (Primaire) bijnierschorsinsufficiëntie
  • Addison disease
  • Adrenal hypoplasia
  • Adrenocortical hypofunction
  • Familial hypoadrenocorticism
  • Hypocortisolism
  • Chronic adrenocortical insufficiency
  • Primary adrenal insufficiency
  • Addison

Diagnose

De ziekte van Addison kan worden vermoed met de bovenstaande kenmerken. De diagnose wordt gesteld met bloedonderzoeken waarbij gekeken wordt of de bijnieren goed werken.

Behandeling

De ziekte van Addison kan niet genezen, maar meestal goed te behandelen. De behandeling bestaat uit het innemen van bepaalde hormonen.

Voorkomen(frequentie)

Ongeveer 1 op de 6.900  mensen heeft de ziekte van Addison.

Erfelijkheid

Als de ziekte van Addison door een erfelijke aandoening wordt veroorzaakt, geldt de manier van overerven van die aandoening.

Als de oorzaak auto-immuniteit is, is niet te voorspellen of de ziekte overerft. Auto-immuunziekten zijn familiair: dit betekent dat het vaker in een familie voor kan komen.

Meer informatie voor patienten

Meer informatie voor artsen

Video's

Kent u beeldmateriaal over deze ziekte? Stuur ons dan een mail met de link naar de website.

Expertisecentra

Colofon:

Auteur
drs. Marloes Brouns-van Engelen (medisch bioloog)

Redactie
Petra Bloem (informatiespecialist) en Mies Wits-Douw (publieksvoorlichter)


Aanmaakdatum:
30-12-2013
Updatedatum:
11-12-2014

Stel een vraag

ma 2 dec 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de karakters uit afbeelding in.