Erfelijke of familiaire aanleg voor kanker

wo 6 jan 2016
Printvriendelijke versieE-mailPDF version

Eén op de drie mensen in Nederland krijgt een keer kanker. Er zijn verschillende oorzaken, zoals bepaalde straling en een ongezonde leefstijl (roken, onbeschermd zonnen). Maar vaak is het toeval en weten we niet hoe kanker ontstaat.

Afwijking in een gen
Erfelijkheid speelt soms een rol, maar zeker niet altijd. Bij ongeveer 95% van de mensen die kanker krijgt, speelt erfelijkheid geen rol. Bij ongeveer vijf procent is erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak. Zij hebben een sterk verhoogd risico op bepaalde soorten kanker door een afwijking in een bepaald gen (mutatie). Of je dit hebt, kan alleen vastgesteld worden door DNA-onderzoek (bloedonderzoek). Het is erfelijk, dus bepaalde familieleden kunnen de mutatie, en dus de aanleg ook hebben.

Familiair
Soms is er geen afwijking in de genen te vinden, maar komen bepaalde soorten kanker veel en op jonge leeftijd in een familie voor. Dan kan er een verhoogd risico op kanker zijn voor sommige familieleden. Dit noemen we familiaire aanleg voor kanker. Doordat er geen mutatie is gevonden als oorzaak, kan niet met zekerheid worden vastgesteld wie de aanleg hebben.

Interviews
Lees over de ervaringen van Rita (zus met borstkanker) Albert (Lynchsyndroom), Ans (FAP)  en Anne-Roos (aanleg voor borstkanker in de familie).

Lees verder: