Overslaan en naar de inhoud gaan

De afdeling klinische genetica

Als je een verwijzing hebt gekregen van je huisarts of verloskundige voor de erfelijkheidsarts, kun je een afspraak maken bij een afdeling klinische genetica.

Alle universitaire ziekenhuizen in Nederland hebben zo’n afdeling. Die wordt ook wel polikliniek, sectie of centrum genoemd. Behalve erfelijkheidsartsen werken er ook andere mensen. Wie kun je tegenkomen op de afdeling klinische genetica? Waar zitten deze afdelingen en zijn er wachtlijsten?

Wie kom je tegen?

Op de afdeling klinische genetica kun je te maken krijgen met verschillende mensen:

  • Het eerste contact is altijd met medewerkers aan de balie. Hier meld je je, en worden je gegevens gecontroleerd. In sommige ziekenhuizen wordt met aanmeldzuilen gewerkt.
  • Klinisch geneticus: erfelijkheidsarts, specialist in erfelijke ziektes. De klinisch geneticus geeft voorlichting en advies over erfelijke ziektes. Meer over je (eerste) bezoek aan de klinisch geneticus lees je hier.
  • Arts-assistent: arts die klaar is met de studie geneeskunde. Sommige arts-assistenten doen een opleiding om klinisch geneticus te worden, sommige arts-assistenten zijn (nog) niet in opleiding. Arts-assistenten werken onder begeleiding van de klinisch geneticus.
  • Genetisch consulent, physician assistent (PA) en verpleegkundig specialist: deze medewerkers op de afdeling klinische genetica geven voorlichting en advies aan patiënten over erfelijkheid, onder de verantwoordelijkheid van een klinisch geneticus.  
  • Psycholoog of medisch maatschappelijk werker: biedt begeleiding bij het (keuze)proces rondom erfelijkheidsonderzoek bij de patiënt zelf, bij zijn of haar kind(eren) of bij een zwangerschap. Hij of zij biedt ook begeleiding bij de gevolgen van een gemaakte keuze.
  • Co-assistent: een student geneeskunde, in opleiding tot arts. Kan meekijken (of meedoen) met het spreekuur in het kader van zijn of haar stage klinische genetica. Soms zijn er ook andere stagiaires, bijvoorbeeld artsen uit een ander vakgebied, die meer willen leren over klinische genetica.

Niet voor alle gesprekken hoef je naar het ziekenhuis te komen. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van bijvoorbeeld (video)bellen.

Waar vind je een polikliniek klinische genetica?

Alle academische ziekenhuizen en het NKI-AVL hebben een afdeling (polikliniek) klinische genetica. 

De verschillende afdelingen klinische genetica hebben ook poliklinieken in andere ziekenhuizen in het land. Sommige ziekenhuizen hebben ook een polikliniek genetica voor kinderen. Een overzicht van alle poliklinieken klinische genetica vind je hier.

Naar welke afdeling zal ik gaan?

Je mag zelf kiezen naar welke polikliniek klinische genetica je gaat. Is al bekend dat er een erfelijke aandoening in je familie zit? Dan zijn één of meerdere familieleden al bij een polikliniek klinische genetica geweest. Misschien heb je een familiebrief gekregen. In dat geval kan de huisarts of verloskundige je verwijzen naar dezelfde polikliniek als je familie(lid). Maar dat hoeft niet. Als het nodig is, stuurt de polikliniek van je familielid medische informatie door aan de arts die jou gaat zien. Hiervoor moet je familielid wel toestemming geven.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Update-datum: 9 oktober 2023