Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloch-Sulzberger syndroom

Het Bloch-Sulzberger syndroom is een erfelijke aandoening die vooral de huid treft. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). De aandoening komt meestal bij meisjes voor.

Vaak komt er op babyleeftijd uitslag op de huid. Hierop vormen zich blaren. Later geneest de huid weer. En dan ontwikkelen zich een soort wratjes op de huid. Op jonge leeftijd kunnen er grijze of bruine plekken op de huid zitten. Deze plekken hebben de vorm van een lijn. In de loop van de tijd vervagen deze plekken. Volwassen met dit syndroom hebben op de huid van de armen en benen vaak lijnvormige plekken die lichter van kleur zijn dan anders.

Verder kan het haar uitvallen. De tanden kunnen klein zijn of er zijn minder tanden en kiezen. Ook kunnen er afwijkingen van de ogen zijn, en de nagels kunnen anders zijn. De meeste mensen met Bloch-Sulzberger syndroom hebben een normale intelligentie. Soms is er een verstandelijke beperking of epilepsie.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Bloch-Sulzberger syndroom
   Incontinentia pigmenti
   Bloch-Sulzberger syndrome
   Siemens-Bloch pigmented dermatosis
   Bloch-Sulzberger melanoblastosis
   Asboe-Hansen's disease

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De aandoening kan worden vermoed op grond van de kenmerken die hierboven staan. Het Bloch-Sulzberger syndroom kan meestal worden vastgesteld met genetisch onderzoek en soms met een biopt.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Bloch-Sulzberger syndroom kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verzorgen van de huid. Een tandarts kan helpen bij tandafwijkingen. En een neuroloog kan behandeling bieden bij epilepsie

  • Hoe vaak komt het voor?

   Over de hele wereld hebben ongeveer 900 tot 1.200 mensen het Bloch-Sulzberger syndroom. 

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Het Bloch-Sulzberger syndroom erft X-gebonden dominant over. Bij deze aandoening betekent dat dat meestal vrouwen de ziekte hebben. Heel soms heeft een man de ziekte.

  • Kinderwens

   Als je het Bloch-Sulzberger syndroom hebt kunnen je kinderen de aandoening erven. Bespreek de mogelijkheden met je arts.