Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloch-Sulzberger syndroom

Het Bloch-Sulzberger syndroom is een erfelijke aandoening die vooral de huid treft. De aandoening komt meestal bij meisjes voor. 

Vaak ontstaat bij Bloch-Sulzberger syndroom op babyleeftijd uitslag op de huid. Hierop vormen zich blaren. Later geneest de huid weer. En dan ontwikkelen zich een soort wratjes op de huid. Op jonge leeftijd kunnen er plekken op de huid ontstaan die grijs of bruin zijn. Deze plekken hebben de vorm van een lijn. In de loop van de tijd vervagen deze plekken. Volwassen met dit syndroom hebben op de huid van de armen en benen vaak lijnvormige plekken die lichter van kleur zijn dan anders. 

Verder komt haaruitval voor. De tanden kunnen klein zijn of er zijn minder tanden. Ook kunnen er afwijkingen van de ogen zijn. Ook de nagels kunnen anders zijn. Soms is er een verstandelijke beperking of epilepsie

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Bloch-Sulzberger syndroom
   Incontinentia pigmenti
   Bloch-Sulzberger syndrome
   Siemens-Bloch pigmented dermatosis
   Bloch-Sulzberger melanoblastosis
   Asboe-Hansen's disease

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De aandoening kan worden vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken. Het Bloch-Sulzberger syndroom kan meestal worden vastgesteld met genetisch onderzoek en soms met onderzoek van een weggenomen stukje huid (biopt)

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Bloch-Sulzberger syndroom is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verzorgen van de huid. Een tandarts kan helpen bij tandafwijkingen. En een neuroloog kan behandeling bieden bij epilepsie. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Over de hele wereld hebben ongeveer 900 tot 1.200 mensen het Bloch-Sulzberger syndroom. 

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Het Bloch-Sulzberger syndroom erft X-gebonden dominant over. Bij deze aandoening betekent dat dat meestal vrouwen de ziekte hebben. Heel soms komt de ziekte bij mannen voor.