Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Kawasaki

Bij de ziekte van Kawasaki krijgt iemand ontstekingen in de bloedvaten. Meestal krijgen kinderen van 5 jaar en jonger deze ziekte . Ook de bloedvaten van het hart (de kransslagaders) kunnen ontstoken raken. Waarom dit gebeurt, is niet precies bekend. Bepaalde infecties en erfelijke aanleg spelen mogelijk een rol.

Een kind met de ziekte van Kawasaki heeft vaak hoge koorts. Die koorts kan meerdere dagen duren. Meestal krijgt het kind op de huid rode uitslag. Verder wordt soms het oogwit (witte deel van het oog) rood. Dit gebeurt soms ook met de lippen, de tong, de handpalmen en de voetzolen. De handen, voeten en de lymfeknopen in de nek kunnen dik worden. Lymfeknopen zijn kleine organen die een rol spelen bij de afweer tegen ziekte-verwekkers. Later gaat de huid op de vingers en tenen soms vervellen. Sommige kinderen hebben last van buikpijn en overgeven. Soms krijgt een kind ontstekingen van de gewrichten. 

Zonder behandeling van de ontstekingen van de ziekte van Kawasaki kunnen de kransslagaders beschadigen. Dit kan in de meest erge gevallen leiden tot schade aan het hart.

Meestal worden de kenmerken na een aantal weken minder en verdwijnen ze helemaal. Soms is er schade aan de bloedvaten die niet meer over gaat. Sommige kinderen krijgen opnieuw de ziekte van Kawasaki. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Acute febrile mucocutaneous lymph node syndrome
      Kawasaki disease
      KD
      Mucocutaneous lymph node syndrome

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Dokters kunnen de ziekte van Kawasaki vaststellen als een kind de kenmerken heeft zoals die hierboven staan, door onderzoek van het bloed te doen en door een echo van het hart te maken.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Ja, de ziekte van Kawasaki kan behandeld worden door medicijnen te geven. De (kinder)cardioloog kan het kind regelmatig blijven controleren.

    • Hoe vaak komt het voor?

      In Westerse landen en de Verenigde Staten krijgt per jaar ongeveer 1 op de 10.000 kinderen onder de vijf jaar de ziekte van Kawasaki.

      In Japan, Korea en Taiwan komt de ziekte 10 tot 20 keer zo vaak voor. Daar gaat het dan om 10 tot 20 op de 10.000 kinderen.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Onderzoekers weten niet goed hoe de ziekte van Kawasaki ontstaat. Ze denken dat een afwijking in het ITPKC-gen de kans groter kan maken om ziekte van Kawasaki te krijgen.

      De afwijking in dit gen kan mogelijk zorgen voor de klachten van de aandoening. Misschien spelen ook bepaalde infecties een rol. Of zijn er afwijkingen in genen die we nog niet gevonden hebben.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Of de ziekte erfelijk is, weten dokters niet precies. Want we weten ook niet precies wat de oorzaak van de ziekte van Kawasaki is. Mogelijk spelen erfelijke aanleg en bepaalde infecties samen een rol bij het ontstaan.

    • Kinderwens

      Als de vader of moeder de ziekte van Kawasaki heeft gehad, heeft hun kind 2 keer zo veel kans om deze ziekte ook te krijgen.

      Heeft een kind een een broer (of zus) die de ziekte van Kawasaki heeft gehad? Dan heeft dat kind 10 keer zo veel kans om de ziekte ook te krijgen.