Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Hirschsprung

De ziekte van Hirschsprung is een aangeboren afwijking van het zenuwstelsel van de darm. Dan zitten er geen zenuwcellen in een deel van de wand van de darm. Meestal missen alleen de zenuwcellen in het laatste deel van de dikke darm. Soms zitten er geen zenuwcellen in de hele dikke darm en nog minder vaak ook niet in de dunne darm. Dan kan iemand verstopping krijgen. Dat betekent dat de poep niet verder door de darm gaat en vast komt te zitten.

Iemand met ziekte Van Hirschsprung kan een ontsteking van de darm krijgen. Kenmerken hiervan zijn verstopping, stinkende explosieve poep, minder eten en drinken, koorts en een bolle buik. Van zo’n ontsteking kun je erg ziek worden.

Vaak stellen dokters al vlak na de geboorte vast dat een baby de ziekte van Hirschsprung heeft. De baby heeft dan meestal een opgezette buik, drinkt slecht en geeft soms over. Bij die baby’s duurt het ook vaak te lang voordat hij of zij de eerste keer poept. Soms zijn kinderen al wat ouder als vastgesteld wordt dat ze deze ziekte hebben. Ze hebben dan vaak al een lange tijd last van verstopping of ongewild verlies van poep.

Iemand met de ziekte van Hirschsprung heeft meestal levenslang problemen met de darmen. Verstopping of het ongewild verliezen van poep zijn vaak terugkerende klachten.  

Iemand kan alleen de ziekte van Hirschsprung hebben. Maar sommige mensen met syndromen zoals downsyndroom, Waardenburg syndroom of Mowat-Wilson syndroom hebben ook de ziekte van Hirschsprung.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN