Overslaan en naar de inhoud gaan

Achromatopsie

N.B. Achromatopsie is niet hetzelfde als onvolledige kleurenblindheid. Onvolledige kleurenblindheid komt veel vaker voor.
 
Achromatopsie is een aandoening van de ogen waarbij iemand geen kleuren kan zien. Ook ziet iemand vaak minder scherp, en zijn hun ogen heel erg gevoelig voor licht. Vaak hebben mensen met achromatopsie  wiebelogen (nystagmus).

In het netvlies van ons oog zitten staafjes en kegeltjes. Dit zijn de cellen die gevoelig zijn voor licht en die er voor zorgen dat we kunnen zien. Met de kegeltjes zien we kleur. De kegeltjes vangen drie kleuren op: rood, blauw of groen. Door deze kleuren te combineren, zien we alle kleuren van de regenboog.
Met de staafjes in onze ogen kunnen we in het donker zien. Die staafjes zijn cellen die heel gevoelig zijn voor licht, maar ze kunnen geen kleuren opvangen. Daarom kunnen we wel zien in het donker, maar dan zien we geen kleuren meer.
Bij achromatopsie werken de kegeltjes niet. Mensen met achromatopsie kunnen alleen met de staafjes zien. Ze zien de wereld in zwart, wit, en grijstinten. Omdat de kegeltjes niet werken ontstaan ook de andere problemen met de ogen. Deze vorm van achromatopsie wordt ook wel 'complete achromatopsie' genoemd.

Er bestaat ook een milde vorm van achromatopsie, die heet: 'incomplete achromatopsie'. Deze vorm komt bijna niet voor. Bij incomplete achromatopsie zien mensen wel wat kleuren. Verder komen dezelfde kenmerken voor als bij complete achromatopsie, maar meestal minder ernstig.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN