Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom een dragerschapstest?

Vanaf vandaag kunnen stellen vòòr een eventuele zwangerschap laten onderzoeken of zij een ernstige erfelijke ziekte kunnen doorgeven aan hun kind. Wat is een dragerschapstest en waarom zou je deze test laten doen? 

Kans op dragerschap

De meeste kinderen worden gezond geboren. Er is een kleine kans dat je een kind krijgt met een erfelijke ziekte. Ieder mens is wel drager van de aanleg voor bepaalde ziektes. Meestal merk je daar niets van. Pas als jij en je partner toevallig dezelfde aanleg hebben voor een erfelijke ziekte, bestaat de kans dat jullie kind de ziekte erven. In sommige gevallen is de kans op dragerschap iets groter.

Waarom dragerschapstest

Een dragerschapstest onderzoekt in het bloed van beide partners of zij drager zijn van dezelfde ernstige erfelijke ziekte. 
Wat zijn redenen om een dragerschapstest te doen? Misschien ben je erg bang om een ernstig ziek kind te krijgen en hoop je gerustgesteld te worden. Het kan soms ook onzekerheid en onduidelijkheid geven. Lees over de mogelijke voor- en nadelen van een dragerschapstest.

Dragerschapstesten in Groningen en Amsterdam

De nieuwe dragerschapstest van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onderzoekt dragerschap van zeventig ernstige erfelijke ziektes. Stellen kunnen hiervoor terecht bij zes huisartsenpraktijken in Noord-Nederland. Dit kan ook als zij geen patiënt zijn van deze huisartsen. 

Het AMC/VUmc biedt ook een dragerschapstest aan voor mensen met een kinderwens. Deze test kijkt naar 50 ernstige erfelijke ziektes.

Na een slechte uitslag

Lees ook wat je kunt doen als blijkt dat je een ernstige erfelijke ziekte door kunt geven aan je kind.