Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaccins tegen corona

In Nederland werden eind 2020 het Moderna vaccin, het BioNTech/Pfizer vaccin, het AstraZeneca vaccin en het Janssen vaccin tegen corona goedgekeurd. Later kwam er nog een vaccin bij: Nuvaxovid, ontwikkeld door Novavax. Dit was vooral bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder die bezwaar hebben tegen inenting met een mRNA-vaccin. Nu heeft de Gezondheidsraad het advies gegeven dat dit vaccin gebruikt kan worden als herhaalprik voor mensen van 18 jaar en ouder en als basisserie voor jongeren vanaf 12 jaar. Of het Novavax-vaccin net zo goed beschermt tegen (varianten van) het coronavirus, is nog niet bekend. 

We hebben de vragen die we kregen over vaccineren tegen corona voor je op een rijtje gezet. 
 

Ik heb een ziekte of aandoening. Mag ik wel prikken tegen corona krijgen?

Je kunt dit bespreken met je huisarts of je specialist. Er zijn een paar redenen waarom het nemen van een prik tegen corona niet kan, bijvoorbeeld als iemand allergisch is voor stoffen die in het vaccin zitten. Of omdat iemand een ernstige allergische reactie kreeg na een (eerste) prik tegen corona. Een dokter die gespecialiseerd is in allergieën (allergoloog) kan hier advies over geven.

Verandert mijn DNA als ik me laat prikken tegen corona?

Nee, je DNA verandert niet als je je laat prikken tegen corona.
De vaccins die het eerst ontwikkeld werden zijn mRNA-vaccins. Hierin zit een stukje genetische code (mRNA) voor het maken van de spike-eiwitten van het coronavirus. Met die code maakt het lichaam vervolgens zelf spike-eiwitten van het coronavirus. Het afweersysteem herkent de spike-eiwitten als niet-lichaamseigen en gaat antistoffen maken. Als je na je vaccinatie in aanraking komt met het coronavirus, dan word je door die antistoffen beschermd.

Later ruimt het lichaam het vaccin weer op. Het komt niet in je DNA. Omdat het niet in je DNA komt, kun je het ook niet doorgeven aan je kinderen.
Je leest meer over hoe de vaccins werken op rivm.nl en op overvaccineren.nl.

In het vaccin van Novavax zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus. Die eiwitdeeltjes zijn nagemaakt in het laboratorium. Je lichaam maakt na de prik antistoffen aan tegen de eiwitdeeltjes. De hulpstof, die ook in het vaccin zit, zorgt ervoor dat de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Als je later in contact komt met het coronavirus dan wordt het spike-eiwit op het virus herkend door het afweersysteem. Het afweersysteem voorkomt dan dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans om (ernstig) ziek te worden, wordt daardoor kleiner. 
Meer informatie over de werking van dit vaccin lees je hier.

Vanaf wanneer kan ik dit nieuwe vaccin van Novavax krijgen?

De Novavax-vaccins worden sinds 14 maart 2022 gegeven.

Hebben de coronavaccins invloed op mijn vruchtbaarheid?

Nee, als een man of vrouw zich laat prikken tegen corona dan heeft dat geen invloed op hun vruchtbaarheid.
De prikken hebben ook geen invloed op de pil of andere anticonceptiemiddelen.

Twijfel je over vaccineren omdat je zwanger wil worden of zwanger bent? Kijk dan voor informatie op overvaccineren.nl.

Krijgen zwangere vrouwen de prikken tegen corona?

Ja, zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren met de vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt zowel voor vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) als voor gezonde zwangere vrouwen. Als een zwangere vrouw de prikken tegen corona niet neemt, hebben zowel zij als haar ongeboren baby een grotere kans om ernstig klachten te krijgen als zij corona krijgen. De voordelen van vaccinatie wegen op tegen de mogelijke nadelen.
Als je een afspraak maakt voor een coronavaccinatie krijg je de vraag of je zwanger bent. Ook in de gezondheidsverklaring die je invult voordat je de prik krijgt staat hierover een vraag.

Kijk voor meer informatie bij zwangerschap en vaccinatie en bij de vragen en antwoorden op de website van het RIVM.
En op zwangerschap en coronavaccinatie van de Rijksoverheid. Of luister naar deze uitgebreide podcast, waarin gynaecoloog Sam Schoenmakers de vragen van Dési beantwoordt.

Krijgen kinderen ook prikken tegen corona?

Ja, kinderen van 5 tot en met 17 jaar kunnen een prik krijgen. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen een aangepaste dosering. Hun ouders of verzorgers beslissen of zij hun kind(eren) laten prikken. Meer informatie vind je hier. Over het vaccineren van kinderen en jongeren van 12 tot en met 17 vind je informatie op vaccinatie van jongeren van 12 tot met 17 jaar. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen ook een herhaalprik krijgen. Hier lees je meer informatie.
Jongeren tot 23 jaar kunnen vragen stellen via de chat van jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem.

Hebben de prikken ook bijwerkingen?

Ja, maar niet iedereen krijgt daar last van. De bijwerkingen van de vaccins zijn meestal mild en duren vaak hooguit een paar dagen. Krijg je meer klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Als je allergisch bent voor één van de stoffen die in de prikken zitten, dan mag je het coronavaccin niet krijgen.

Waarom prikken halen tegen corona?

Je kiest er zelf voor of je de prikken neemt tegen corona. Het is niet verplicht. Maar als je je laat vaccineren, dan ben je na een bepaalde tijd na de tweede prik beschermd tegen een corona. Het coronavaccin van Janssen bestaat uit 1 prik.

Twijfel je over vaccineren? Op overvaccineren.nl vind je informatie.

Je kunt ook vragen stellen bij de Vaccinatie Twijfel telefoon over corona en vaccineren. De vragen worden beantwoord door deskundigen (artsen en studenten geneeskunde). Het telefoonnummer is  088 - 755 5777 (maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 - 13:00 uur bereikbaar). Vanaf 17 maart 2022 wordt dit telefoonnummer ook ingezet voor het geven van informatie over andere medische onderwerpen, zoals de vroege opsporing van darmkanker. Vragen over coronavaccinaties blijven welkom.

Hoe goed beschermen de coronavaccins?

De vaccins beschermen goed tegen ernstig ziek worden en/of in het ziekenhuis terecht komen door een corona-infectie.

Lees meer over hoe goed de vaccins beschermen.

Wat is een boosterprik?

Een COVID-19-boosterprik is een extra vaccinatie die na tenminste 3 maanden na de eerdere vaccinatie óf 3 maanden na een coronabesmetting kan worden gegeven. Deze booster is bedoeld als oppepper. Je bent na een boosterprik extra beschermd tegen het krijgen van of ernstig ziek worden door corona. 

Wie krijgen deze boosterprik?

Iedereen van 18 jaar of ouder in Nederland die dit wilde had al een boostervaccinatie kunnen krijgen. Ook je dat nog niet gedaan hebt, kun je nog steeds een boosterprik krijgen. Hoe je dat kan doen, vind je hier.

Boosterprik: ook voor jongeren?

Ook jongeren van 12 t/m 17 kunnen de booster krijgen. Deze boosterprik wordt gegeven door de GGD. Een afspraak maken kan telefonisch via 0800-7070. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Wie kunnen een extra boosterprik krijgen?

De extra boosterprik was eerste alleen voor mensen van 60 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis. Maar nu kan iedereen die 12 jaar of ouder is zo'n herhaalprik krijgen. 

Wil je meer weten?

Lees de informatie op Thuisarts.nl en kijk bij algemene vragen en antwoorden over de coronavaccins op Rijksoverheid.nl  en op RIVM.nl. Kijk voor de meest actuele informatie over de vaccinatie op overvaccineren.nl 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.