Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe vertel ik het mijn partner?

Weet jij of je een aanleg voor een ziekte door kunt geven? Als je een partner hebt, wil je het hem of haar waarschijnlijk vertellen.

Hou het niet geheim

Het is niet altijd makkelijk om je partner te vertellen dat je een erfelijke aanleg voor een ziekte hebt. Als je elkaar nog maar net kent, zeg je er waarschijnlijk nog niks over. Maar wacht er ook niet te lang mee. Het is naar als je partner er via een andere weg achter komt (bijvoorbeeld via een familielid). En voor jou kan het vervelend voelen om ‘een geheim’ te hebben.

Wanneer begin je er over

Soms is er een aanleiding om er over te beginnen. Bijvoorbeeld als vrienden of familieleden een kind krijgen. Of als jullie praten over kinderen krijgen.
Zie je er tegenop om het te vertellen? Je arts kan je in contact brengen met een maatschappelijk werker of psycholoog van de afdeling klinische genetica. Die kan met je meedenken als je niet goed weet hoe je je partner kunt informeren. Er is een grote kans dat je partner goed reageert. Het is ook fijn om samen te kunnen praten over de gevolgen, voor jouzelf en/of eventuele kinderen. Ook kan het helpen om uit te leggen dat er soms mogelijkheden zijn om te voorkomen dat een kind de ziekte erft.

Dragerschapstest

Gaat het om een recessieve ziekte in de familie? Dan kan je kind de ziekte alleen krijgen als jij en je partner toevallig een afwijking (mutatie) hebben in hetzelfde gen. Dit kan onderzocht worden met een dragerschapstest. Dan weten jullie of er kans is dat jullie kind de ziekte krijgt. Mocht dat zo zijn, dan zijn er soms mogelijkheden om te voorkomen dat jullie een kind krijgen met de ziekte.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Zet op een rij

Wanneer wil jij het aan je partner vertellen?
Hoe begin je er over?
Wat ga je precies vertellen over de ziekte en de erfelijkheid er van? Zoek er eventueel informatie over de ziekte op deze website.
Is er een aanleiding om samen naar een klinisch geneticus te gaan? Zo ja, wat zou je er willen bespreken?