Ziekte van Alzheimer

Printvriendelijke versie Printvriendelijke versie Printvriendelijke versie

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. Bij deze ziekte stapelt een bepaald eiwit zich op in de hersenen. Hierdoor raakt het weefsel in de hersenen beschadigd. Zo ontstaat dementie. Dan worden mensen vergeetachtig, omdat het geheugen steeds minder goed werkt.

Bij de ziekte van Alzheimer krijgen mensen problemen met het onthouden van nieuwe informatie. Verder wordt het moeilijk om zich te oriënteren. Vaak verandert het gedrag en de emoties.  Mensen raken de tijd kwijt, en weten bijvoorbeeld niet meer of het zomer of winter is. Ook worden dagelijkse handelingen steeds lastiger. Slikken wordt moeilijk en er ontstaan evenwichtsproblemen. De kenmerken nemen in de loop van de tijd toe.

Het verloop van de ziekte verschilt van persoon tot persoon. De ziekte van Alzheimer begint meestal na het 65ste levensjaar. Bij ongeveer 5 op 100 (5%) families waarin de ziekte van Alzheimer voor het 65ste jaar begint, is de oorzaak meestal wel erfelijk. Dan is een verandering in het erfelijk materiaal de oorzaak.

 

Synoniemen

  • Alzheimer
  • Alzheimer disease

Diagnose

Voor het vaststellen van de ziekte van Alzheimer wordt vaak een lichamelijk onderzoek gedaan. Zo onderzoeken artsen het bloed, de zenuwen en de hersenen.

Als de ziekte vaker in een familie voorkomt of als de eerste kenmerken op jonge leeftijd ontstaan, kan men onderzoeken of er een erfelijke oorzaak is. Met genetisch onderzoek wordt gekeken of het om een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer gaat.

 

Behandeling

De ziekte van Alzheimer is niet te genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de kenmerken bijvoorbeeld met medicijnen.

Voorkomen(frequentie)

Men schat dat ongeveer 250.000 personen in Nederland de ziekte van Alzheimer hebben.

Erfelijkheid

De ziekte van Alzheimer is meestal niet erfelijk. Bij ongeveer 5 op 100 (5%) families waarin de ziekte van Alzheimer voor het 65ste jaar begint, is de oorzaak meestal wel erfelijk. Dan is sprake van autosomaal dominante overerving.

Meer informatie voor patienten

Meer informatie voor artsen

Video's

Alzheimer
Korte film over iemand met de ziekte van Alzheimer.

Bron: Van Hemert Produkties

Ziekte van Alzheimer
In deze video vertelt een vrouw over haar herinneringen aan haar moeder met de ziekte van Alzheimer. De dochter vertelt dat haar moeder de laatste jaren alleen nog maar op liedjes van vroeger reageerde. Als ze liedjes zongen, had de dochter het gevoel dat ze nog een soort contact hadden. De dochter vertelt dat ze een moeizame relatie had met haar moeder. Volgens haar werd alles eenvoudiger toen haar moeder de ziekte van Alzheimer kreeg. Ze vertelt dat haar negatieve gevoelens voor haar moeder verdwenen en alleen liefde voor haar moeder overbleef. Daarom heeft ze toch nog goede herinneringen aan haar moeder overgehouden. 
 

Expertisecentra

  • Pick Centrum (ErasmusMC)
    voor Familiaire Alzheimer-achtige prionziekte

Colofon:

Auteur
drs. Marloes Brouns-van Engelen (medisch bioloog)

Redactie
Petra Bloem (informatiespecialist) en Mies Wits-Douw (publieksvoorlichter)


Aanmaakdatum:
20-04-2011
Updatedatum:
23-12-2013

Stel een vraag

ma 2 dec 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de karakters uit afbeelding in.