Ziekte van Alzheimer

Printvriendelijke versie Printvriendelijke versie Printvriendelijke versie

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. Bij Alzheimer stapelt een bepaald eiwit zich op in de hersenen. Dan raakt het weefsel in de hersenen beschadigd. Daardoor gaat het geheugen steeds minder goed werken.

Meestal is de ziekte van Alzheimer niet erfelijk. Hoe de ziekte verloopt, verschilt per persoon.

Bij de ziekte van Alzheimer krijgen mensen problemen met het onthouden van nieuwe informatie. Verder wordt het moeilijker om zich te oriënteren en raken mensen de weg kwijt. Het gedrag en de emoties veranderen. Ook worden dagelijkse handelingen steeds lastiger. Slikken wordt moeilijk en er ontstaan evenwichtsproblemen. De kenmerken nemen in de loop van de tijd toe.

De ziekte van Alzheimer begint meestal na het 65ste levensjaar. Bij ongeveer 5 op 100 (5%) families waarin de ziekte van Alzheimer vóór het 65ste jaar begint, is de oorzaak meestal wel erfelijk. Dan is een verandering in het erfelijk materiaal de oorzaak.

 

Synoniemen

  • Alzheimer
  • Alzheimer disease

Diagnose

Een arts kan met bovenstaande kenmerken vermoeden dat het om de ziekte van Alzheimer gaat, samen met lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. De diagnose kan vastgesteld worden met onderzoek van de zenuwen en de hersenen.

Als de ziekte vaker in een familie voorkomt of als de eerste kenmerken op jonge leeftijd ontstaan, kan men onderzoeken of er een erfelijke oorzaak is. Met genetisch onderzoek wordt gekeken of het om een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer gaat.

 

Behandeling

De ziekte van Alzheimer kan niet genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de kenmerken, bijvoorbeeld met medicijnen.

Voorkomen(frequentie)

Men schat dat ongeveer 250.000 mensen in Nederland de ziekte van Alzheimer hebben.

Erfelijkheid

De ziekte van Alzheimer is meestal niet erfelijk. Bij ongeveer 5 op 100 (5%) families waarin de ziekte van Alzheimer voor het 65ste jaar begint, is de oorzaak meestal wel erfelijk. Dan is sprake van autosomaal dominante overerving.

Meer informatie voor patienten

Meer informatie voor artsen

Video's

Alzheimer
Korte film over iemand met de ziekte van Alzheimer.

Bron: Van Hemert Produkties

Ziekte van Alzheimer
In deze video vertelt een vrouw over haar herinneringen aan haar moeder met de ziekte van Alzheimer. De dochter vertelt dat haar moeder de laatste jaren alleen nog maar op liedjes van vroeger reageerde. Als ze liedjes zongen, had de dochter het gevoel dat ze nog een soort contact hadden. De dochter vertelt dat ze een moeizame relatie had met haar moeder. Volgens haar werd alles eenvoudiger toen haar moeder de ziekte van Alzheimer kreeg. Ze vertelt dat haar negatieve gevoelens voor haar moeder verdwenen en alleen liefde voor haar moeder overbleef. Daarom heeft ze toch nog goede herinneringen aan haar moeder overgehouden. 
 

Expertisecentra

  • Pick Centrum (ErasmusMC)
    voor Familiaire Alzheimer-achtige prionziekte

Colofon:

Auteur
drs. Marloes Brouns-van Engelen (medisch bioloog)

Redactie
Petra Haak-Bloem (informatiespecialist) en Mies Wits-Douw (publieksvoorlichter)


Aanmaakdatum:
23-12-2013
Updatedatum:
01-12-2015

Stel een vraag

ma 2 dec 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de karakters uit afbeelding in.