Overslaan en naar de inhoud gaan

Wolff-Parkinson-White syndroom

Iemand met het Wolff-Parkinson-White syndroom (WPW) heeft een te snelle hartslag. Het Wolff-Parkinson-White syndroom is een hartafwijking waar je mee geboren wordt. De kenmerken en klachten van dit syndroom kunnen op elke leeftijd beginnen. Soms hebben mensen met het Wolff-Parkinson-White syndroom helemaal geen klachten.

Om je hart te laten kloppen, krijgt het hart elektrische prikkels. Die elektrische prikkels lopen door een soort ‘kabel’. Deze ‘kabel’ zorgt dat de hartslag niet te snel gaat. Maar bij het Wolff-Parkinson-White syndroom heeft iemand een ‘kabel’ teveel. Daardoor kan het hart te snel gaan kloppen.

Mensen met WPW kunnen hartkloppingen hebben. Sommige mensen hebben pijn op de borst. Ook kunnen ze moeite krijgen met ademen; ze worden benauwd. Soms kunnen ze sneller flauwvallen. Heel soms kan door het Wolff-Parkinson-White syndroom het hart stoppen met kloppen.

Soms hebben mensen met erfelijke ziekten zoals de ziekte van Pompe en tubereuze sclerose complex ook het Wolff-Parkinson-White syndroom.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Wolff-Parkinson-White syndrome
      WPW syndroom
      Ventricular familial preexcitation syndrome

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Dokters kunnen vaststellen dat het bij iemand om het Wolff-Parkinson-White syndroom gaat, als hij of zij de kenmerken heeft die hierboven staan. En door een hartfilmpje te maken.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Soms heeft iemand geen klachten. Dan heeft iemand geen behandeling nodig. Als iemand wel een te snelle hartslag heeft, dan kunnen medicijnen helpen het hart minder snel te laten kloppen. Soms doen dokters een operatie waarbij ze de extra ‘kabel’ kapot maken.

    • Hoe vaak komt het voor?

      In Nederland hebben ongeveer 20.000 het Wolff-Parkinson-White syndroom.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      In de meeste gevallen weten we niet wat de oorzaak van Wolf-Parkinson-White syndroom is.
      Bij maar een klein deel van de mensen is de oorzaak een afwijking in het PRKAG2 gen. Dit gen ligt op chromosoom 7, op de lange (q) arm op positie 36.1 (7q36.1).

      We weten nog niet hoe de afwijking in dit gen zorgt voor de klachten van Wolff-Parkinson-White syndroom.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Nee, het Wolff-Parkinson-White syndroom is bijna nooit erfelijk. Bij een klein deel van de mensen is het wel erfelijk. Je kunt de ziekte dan erven als een van je ouders de afwijking in de genen heeft. Dit noemen we autosomaal-dominante erfelijkheid.

    • Kinderwens

      Hebben jullie kans op (nog) een kind met Wolff-Parkinson-White syndroom? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.

      Ben je een vrouw met Wolff-Parkinson-White syndroom en wil je een kind? Praat er dan over met je dokter. De dokter kan je vertellen of er risico’s tijdens een zwangerschap zijn voor jou of je ongeboren kind en wat je er aan kunt doen.

    • Expertisecentra

      De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Wolff-Parkinson-White syndroom is niet zeldzaam.