Overslaan en naar de inhoud gaan

Lange QT-syndroom (LQTS)

Het lange QT-syndroom (LQTS) is een erfelijke hartziekte. De klachten kunnen al op heel jonge kinderleeftijd beginnen. Niet iedereen met LQTS heeft ook de kenmerken en klachten.

Bij LQTS gaat er iets mis met de elektrische stroomvoorziening van het hart. Die zorgt voor het samentrekken en ontspannen van het hart, dus voor het kloppen van het hart.

Die elektrische signalen van het hart kun je zien op een hartfilmpje (ECG). In het plaatje hieronder zie je een normale hartslag. Bij P trekken de boezems van het hart samen. Bij Q, R en S trekken de kamers van het hart samen. Bij T ontspant de hartspier. Het hart is dan weer klaar voor de nieuwe hartslag.

 

Hartfilm LQTS syndroom

Bij mensen met LQTS is de tijd tussen de Q en de T te lang. Hierdoor kan iemand een hartritmestoornis krijgen. Het hart kan dan ongecontroleerd gaan kloppen. Daardoor wordt het bloed niet meer goed rondgepompt. Iemand kan dan duizelig worden, bewusteloos raken of opeens overlijden.

De oorzaak van de hartritmestoornis kan stress, emoties, lichamelijke inspanning of schrik zijn. Maar soms ontstaat de hartritmestoornis juist bij rust, bijvoorbeeld tijdens de slaap.

Er zijn verschillende typen LQTS en die verschillen in de leeftijd waarop de klachten beginnen. Ook de oorzaak voor de elektrische verstoring verschilt per type.

Bij sommige typen LQTS komen naast de problemen met het hartritme ook andere klachten voor. Het Jervell-Lange-Nielsen syndroom is bijvoorbeeld een type LQTS waarbij ook aangeboren doofheid voorkomt.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN