Overslaan en naar de inhoud gaan

Astma

Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen. Dit komt omdat hun  longen niet goed werken. Astma kan ontstaan door een erfelijke aanleg, maar ook andere zaken spelen een rol. Bijvoorbeeld hoe je leeft en wat je meemaakt. Maar hoe de aandoening precies ontstaat, is nog niet bekend. Astma begint meestal op jonge leeftijd, maar het kan ook op andere leeftijden ontstaan. Mensen hebben niet de hele tijd last van astma. De kenmerken en hoeveel last iemand daarvan heeft verschillen van persoon tot persoon.

De longen van mensen met astma zijn erg gevoelig. Ook zijn ze vaak ontstoken. Hun longen reageren heftiger op bepaalde prikkels dan nodig is. Dan kunnen mensen een astma-aanval krijgen. Zo’n aanval kan bijvoorbeeld ontstaan als mensen rook, huisstofmijt of pollen inademen. Maar je kunt ook een aanval krijgen als je je inspant, een ontsteking hebt of ziek bent door een virus (bijvoorbeeld de griep).

Bij een astma-aanval trekken de spieren bij de longen en de luchtpijp samen. De longen en luchtpijp hebben dan minder ruimte. Ze zwellen ook een beetje op. Daardoor wordt het moeilijker om te ademen. Als mensen een aanval hebben, kunnen ze het benauwd hebben en gaan hoesten. Vaak hebben ze een piepende ademhaling. Soms zijn ze kortademig: ze kunnen niet diep inademen maar krijgen bij het inademen maar een klein beetje lucht binnen. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Asthma

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Een arts kan denken dat iemand astma heeft als iemand de kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Astma kan worden vastgesteld met onderzoek van de longen.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Astma gaat niet over, maar is meestal wel goed te behandelen. De klachten kunnen door medicijnen minder worden. De kans op een astma-aanval kan kleiner worden door dingen te vermijden die zo’n aanval kunnen veroorzaken.

    • Hoe vaak komt het voor?

      In Nederland zijn er ongeveer 600.000 mensen met astma. Ongeveer 80.000 van deze mensen zijn kinderen.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      We weten nog niet precies hoe astma precies ontstaat. Waarschijnlijk komt astma door erfelijke aanleg (afwijkingen in sommige genen) en andere zaken. Er zijn meerdere afwijkingen in genen die een kleine rol hebben bij het ontstaan van astma. 
      Zaken die misschien ook bijdragen zijn bijvoorbeeld:
      - te zwaar zijn
      - inspanning
      - in contact komen met dingen waarvoor iemand allergisch is, bijvoorbeeld huisstofmijt
      - sommige infecties
      - sigarettenrook
      - luchtvervuiling
       

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Erfelijke aanleg en andere zaken spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van astma. Lees meer bij ‘Wat is de oorzaak van deze ziekte?’. Als een van de ouders astma heeft, heeft hun kind een grotere kans om het ook te krijgen.

      Hoe groot die kans precies is, is niet te voorspellen. Dit komt omdat veel zaken invloed hebben op de kans om astma te krijgen.

    • Kinderwens

      Heb je zelf astma en wil je zwanger worden? Dan kun je dit met je arts bespreken voordat je zwanger wordt. Misschien heeft je astma of hebben je medicijnen invloed op je zwangerschap en je baby. Je arts kan je informatie op maat geven. 

    • Expertisecentra

      De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten nationale expertisecentra aangewezen. Astma is niet zeldzaam.

    • Updatedatum

      18 oktober 2022