Vaderschaps- en verwantschapstest

wo 21 aug 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version

Soms weet je niet zeker of je vader wel je echte vader is. Bijvoorbeeld omdat er verhalen in de familie rondgaan. Of je lijkt niet op je broers en zussen.

En vaders vragen zich ook wel eens af of hun kind hun eigen, biologische kind is. Ook moeders, broers, zussen en andere familieleden weten niet altijd zeker of ze echt familie van elkaar zijn.

Als mensen familie van elkaar zijn, omdat ze dezelfde (voor)ouders hebben, dan heet dat: “biologische verwantschap”.

 

Wie is de vader?

Biologische verwantschap kan je vaststellen met DNA-onderzoek. Mensen laten bij twijfel soms DNA-onderzoek doen.
 
De afdeling Vaderschapsonderzoek van Sanquin Diagnostiek voert DNA-testen naar alle soorten familierelaties uit. Onderaan deze tekst staan nog andere organisaties die ook DNA-testen aanbieden.
 
Vaderschapsonderzoek is dus DNA-onderzoek om te bepalen of een man de biologische vader van een kind is.
 
Verwantschapsonderzoek is DNA-onderzoek naar verwantschap van familieleden onderling. Of dat echt kan, hangt af van hoe dichtbij je familie bent. En van het aantal familieleden. Hoe meer familie er onderzocht kan worden, hoe meer informatie bekend wordt.
 
Met vaderschapstesten en verwantschapstesten kan vaak met grote zekerheid bepaald worden of mensen biologisch verwant zijn. 
 
 

Uniek profiel

 
Bij een verwantschapstest gebruikt Sanquin erfelijke kenmerken. Deze kenmerken liggen op je DNA. Een groot deel van het DNA is bij iedereen hetzelfde. Maar sommige stukken verschillen per persoon.
 
Deze verschillen heten: “DNA-polymorfismen”. Hiermee wordt een eigen DNA-profiel van iemand gemaakt. Een DNA-profiel is net zoiets als een vingerafdruk: het is uniek per persoon.
 
Een kind heeft de helft van het erfelijke materiaal van vader en de helft van moeder. Dat is ook zo bij de DNA-polymorfismen.

Deze DNA-polymorfismen van vader, moeder en kind worden in het onderzoek met elkaar vergeleken. Dat zie je in het plaatje hieronder. In dit voorbeeld is de man de biologische vader van het kind.
 

 

 

Meer informatie

Colofon: 
Auteur
drs. Marloes Brouns-van Engelen (medisch bioloog)
 
Redactie
dr.Maaike Haadsma (klinisch geneticus), Petra Haak-Bloem (informatiespecialist) en Mies Wits-Douw (publieksvoorlichter)
 
Foto
DNA-profielen. Copyright: Erfocentrum
Aanmaakdatum: 
28-09-11
Updatedatum: 
07-05-15

Stel een vraag

ma 2 dec 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de karakters uit afbeelding in.