Hielprik

wo 21 aug 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version

Wat is het?

Bij de hielprik wordt het bloed van een pasgeboren baby onderzocht op een aantal erfelijke ziektes.
De ziektes zijn niet te genezen. Maar ze zijn meestal wel goed te behandelen. Als je vroeg begint met de behandeling, kan mogelijke schade bij de baby beperkt blijven.

Voor wie?

De hielprik is bedoeld voor pasgeboren baby's.

Hoe werkt het?

Binnen een week na de geboorte wordt bij de baby een paar druppels bloed uit de hiel gehaald met een apparaatje. Dit bloed wordt naar een laboratorium gestuurd. Hier wordt het onderzocht op een aantal erfelijke aandoeningen. Meestal gebeurt dit door de hoeveelheid van een bepaalde stof in het bloed te meten. Bij sommige ziektes wordt ook het DNA onderzocht. Het gaat dan om cystic fibrosis en alfa-thalassemie.

 
Het bloed wordt onderzocht op: 
Het hielprikbloed wordt al sinds 1974 onderzocht op PKU. De aandoeningen CHT en AGS zijn in 1981 en 2000 toegevoegd aan de test. Sinds 1 januari 2007 test men ook op de overige ziekten uit de lijst.  Vanaf 1 mei 2011 wordt ook op cystic fibrosis getest. Vanaf 1 januari 2017 zijn testen voor alfa- en bèta-thalassemie aan de hielpriktest toegevoegd.
 
Op 8 april 2015 heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht om het aantal ziektes waarop gescreend wordt uit te breiden naar 31. Op 14 april 2015  heeft minister Schippers van VWS het advies van de Gezondheidsraad overgenomen. Op dit moment wordt onderzocht hoe snel de nieuwe ziektes op een verantwoorde manier kunnen worden meegenomen in de hielprikscreening.
 
Waar kun je terecht?

Als ouders hun kind binnen drie dagen nadat het geboren is op het gemeentehuis aangeven, volgt de hielprik vanzelf. Een medewerker van de thuiszorg of de verloskundige komt langs en doet de hielprik bij het kind.

Wel of niet kiezen voor de hielprik?

Of je de hielprik bij je pasgeboren baby laat doen, is een persoonlijke keuze. Je bent niet verplicht om de hielprik te laten doen.
Het voordeel is dat er ziektes gevonden kunnen worden, die goed te behandelen zijn. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de baby. Als blijkt dat je baby een ziekte heeft, dan hebben familieleden soms ook een hogere kans op een baby met deze ziekte. Zij kunnen zich dan voor een zwangerschap laten onderzoeken.

Als iemand geen hielprik bij de baby laat doen, dan kan de baby erg ziek worden als het toch een van deze ziektes heeft. Sommige mensen laten het niet onderzoeken, bijvoorbeeld vanwege hun geloofsovertuiging. Andere mensen laten geen hielprik doen, omdat ze niet willen weten of hun kind een ziekte heeft.

Meer informatie
 
Colofon: 

Auteur
drs. Marloes Brouns-van Engelen (medisch bioloog)

Redactie
drs. Anne-Marie de Ruiter (redacteur)

Foto
Copyright: Anthea Sieveking, Wellcome Images

Datum
Mei 2013


Aanmaakdatum: 
01-05-13
Updatedatum: 
15-04-15

Stel een vraag

ma 2 dec 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de karakters uit afbeelding in.