Bloedverwanten

wo 14 aug 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version

Bloedverwanten zijn je biologische familieleden. Zij hebben meer dezelfde genetische eigenschappen dan mensen die geen biologische familie van elkaar zijn.  Iedereen is –meestal zonder het zelf te weten- drager van een aantal erfelijke aandoeningen.

Het erfelijke materiaal van familieleden lijkt meer op elkaar dan bij niet-familieleden. Daarom hebben familieleden meer kans om drager te zijn van dezelfde ziekte. Dit geldt met name voor ziektes die autosomaal recessief overerven. Dan hebben familieleden die samen een kind krijgen meer kans om hetzelfde foutje door te geven. Daarom hebben zij iets meer kans op een kind met een erfelijke ziekte. 

Hoe nauwer twee mensen verwant zijn, hoe groter deze kans is. Dus met een volle neef of nicht is de kans bijvoorbeeld groter dan met een achterneef of –nicht.

In Nederland hebben ongeveer 2 tot 3% van de kinderen (dat is 2 tot 3 op de 100) een erfelijke en/of aangeboren aandoening, die direct na de geboorte herkenbaar is of pas later in het leven begint.

Ook als er geen erfelijke aandoeningen in de familie voorkomen, hebben een volle neef en nicht 4 tot 5% (dat is 4 tot 5 op de 100) kans op een kind met een aangeboren en/of erfelijke aandoening. Ook achterneven en –nichten hebben een iets verhoogde kans op een kind met een aandoening.

Als er wél erfelijke aandoeningen in de familie voorkomen, is de kans op een kind met een aandoening groter.

Huwelijken tussen mensen uit dezelfde familie komen in veel culturen voor. Dat noemen we familiehuwelijken of neef-nicht huwelijken.

In sommige dorpen die vroeger een besloten gemeenschap waren, hebben mensen vaker dezelfde voorouder vaak zonder het te weten. Zo kon bijvoorbeeld de Volendamse ziekte ontstaan. 

Meer informatie

Colofon: 

Auteur
drs. Marloes Brouns-van Engelen (medisch bioloog)

Redactie
Mies Wits-Douw (publieksvoorlichter)

 

 

Aanmaakdatum: 
21-09-11
Updatedatum: 
02-12-15

Stel een vraag

ma 2 dec 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de karakters uit afbeelding in.