U bent hier

Ziekte van Wegener

De ziekte van Wegener is een aandoening waarbij de bloedvaten in het lichaam ontstoken kunnen raken. Hierdoor ontstaat schade in de bloedvaten en later ook in weefsels waar de bloedvaten in zitten.

De oorzaak van de ontstekingen is een reactie van de eigen afweer tegen de bloedvaten. Daarom is de ziekte van Wegener een auto-immuunziekte. De afweer beschermt het lichaam gewoonlijk tegen ziekteverwekkers. Waarom de afweer bij de ziekte van Wegener bepaalde delen van het lichaam aanvalt, is niet bekend. Mogelijk spelen erfelijke factoren en andere factoren er een rol bij.

De ontstekingen komen vooral voor in de neus, luchtpijp, longen en nieren. Maar ze kunnen ook ontstaan in andere delen van het lichaam. Bij de ziekte van Wegener kunnen kenmerken voorkomen zoals verkoudheid, hoest, bloedneuzen, ontstekingen van de bijholtes, gewrichtspijn en oogontstekingen.

De kenmerken verschillen van persoon tot persoon.

Synoniemen

Ziekte van Wegener
Granulomatose van Wegener
Wegener’s granulomatosis
Morbus Wegener
WG
Granulomatose met Polyangiitis
GPA
Wegener

Diagnose

De ziekte van Wegener kan worden vermoed op grond van bovengenoemde kenmerken. De diagnose wordt vastgesteld door onderzoek van stukjes weefsel (biopsie), urineonderzoek en röntgenfoto’s. Er wordt ook bloedonderzoek gedaan waarbij onder andere gekeken wordt of er  zogenaamde anti-neutrophil cytoplasmic antibodies (ANCA) aanwezig zijn. De diagnose is vaak moeilijk te stellen, omdat veel kenmerken ook bij andere aandoeningen kunnen horen. 

Behandeling

De ziekte van Wegener is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het geven van medicijnen.

Voorkomen(frequentie)

De ziekte van Wegener komt voor bij ongeveer 1 op 4.000 personen.

Erfelijkheid

De oorzaken van de ziekte van Wegener zijn niet goed bekend. Misschien speelt, naast andere factoren, ook erfelijke aanleg een rol bij het ontstaan.

Meer informatie voor patienten

Meer informatie voor artsen

Video's

Expertisecentra

  • Systemische auto-immuunziekten (AMC)
    Geïntegreerde polikliniek (VASKIR-poli) waarbij de patiënt door zowel de reumatoloog als de vasculair geneeskundige wordt gezien. Samen met de afdeling nucleaire geneeskunde wordt onderzoek gedaan naar nieuwe technieken om vasculitis aan te tonen.Het wetenschappelijk onderzoek richt zich vooral op de ziekte van Sjögren, SLE en verschillende vormen van vasculitis.
  • Kinderreumatologie (UMC Utrecht)
    Kinderreumatologie  is het landelijke centrum voor de zeldzame ziektebeelden zoals vasculitis en.

Colofon:


Auteur
Drs. Marloes Brouns-van Engelen (medisch bioloog)

Redactie
Petra Bloem (informatiespecialist), Mies Wits-Douw (publieksvoorlichter) 


Aanmaakdatum:
14-06-2011
Updatedatum:
12-12-2013

Stel een vraag

ma 2 dec 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de karakters uit afbeelding in.