Hartaandoeningen, erfelijke en/of aangeboren

Printvriendelijke versie Printvriendelijke versie Printvriendelijke versie

Bij erfelijke en/of aangeboren hartafwijkingen is er iets mis met de bouw of de werking van het hart. Dan werkt het hart minder goed.
Op deze sites staat informatie over deze hartaandoeningen:

 

 

Synoniemen

 • Hartaandoeningen, erfelijke en/of aangeboren
 • Hartafwijking
 • Heart disease

Diagnose

Een erfelijke en/of aangeboren hartaandoening kan worden vastgesteld met onderzoek van het hart. Soms is genetisch onderzoek mogelijk. 

 

Behandeling

De behandeling van een erfelijke en/of aangeboren hartaandoening hangt af van het type. 

 

 

Voorkomen(frequentie)

Aangeboren hartaandoeningen komen voor bij ongeveer 7 tot 8 op de 1.000 baby’s.

Erfelijkheid

Bij een erfelijke hartaandoening bepaalt het type van de aandoening de manier van overerven. 

 

 

Meer informatie voor patienten

Kijk ook bij de informatie over de verschillende hartaandoeningen op de website.


<

 

Meer informatie voor artsen

Video's

See video

Expertisecentra

 • Aangeboren hartaandoeningen bij volwassenen (AMC)
  Informatie over topreferente zorg voor mensen die als kind aan een hartaandoening geopereerd zijn. Vrijwel alle patiënten houden zodanige restafwijkingen na chirurgie, dat levenslange controle noodzakelijk is.
 • Hart-long-transplantaties (UMCG)
  Topreferente zorg. Het UMCG is het enige centrum in Nederland waar gecombineerde hart-longtransplantaties worden verricht.
 • Chirurgie van aangeboren hartafwijkingen (UMC St. Radboud)
 • Congenitale (hart)afwijkingen (UMCG)
 • Verloskunde en Prenatale Geneeskunde (ErasmusMC)
  Topreferente zorg voor vrouwen met een hartaandoening en een kinderwens.
 • Aangeboren hartafwijkingen (UMCG)
  Het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen van het UMCG  (UMCG-CCH) biedt topreferente zorg voor kinderen en volwassenen met aangeboren hartafwijkingen. In het centrum leveren diverse specialisten op het terrein van aangeboren hartafwijkingen zorg die alle levensstadia van de patiënt bestrijkt: voor de geboorte, als pasgeborene, als kind en als volwassene. Ook zwangerschap bij patiënten met een aangeboren hartafwijkingen behoort tot de specifieke expertise van het UMCG-CCH.
 • Prenatale diagnostiek en pre-implantatie diagnostiek en behandeling (UMC Utrecht)
  Paren bij wie een verhoogd risico bestaat op een kind met hartaandoening kunnen hier terecht voor advisering en verder onderzoek. De vrucht kan onderzocht worden door middel van een vlokkentest, vruchtwaterpunctie of navelstrengpunctie.
  Ook kan in het UMCU gespecialiseerd echo-onderzoek verricht worden, dat alleen in erkende centra mag worden uitgevoerd.
 • Prenatale diagnostiek (AMC)
  De afdeling biedt begeleiding (counseling, onderzoek en behandeling) van zwangere vrouwen die verwezen worden vanwege een verhoogd risico op structurele en genetische aandoeningen bij de foetus. De specialistische spreekuren voor zwangere vrouwen van wie de foetus een aangeboren hartafwijking heeft, worden door een daarin gespecialiseerde gynaecoloog en een kindercardioloog gedaan.
 • Aangeboren hartafwijkingen bij kinderen (ErasmusMC)
  Aangeboren hartafwijkingen komen bij ongeveer 1 procent van alle pasgeborenen voor. Veel kinderen met een aangeboren hartafwijking hebben kort na hun geboorte een behandeling nodig. Een groot deel van de kinderen kan tegenwoordig met de aandoening leven. Bij sommigen blijven er wel restafwijkingen bestaan. Na de kinderleeftijd neemt de afdeling Congenitale Cardiologie de behandeling over. De behandelingen worden afgestemd in het gezamenlijk overleg van het Congenitaal Hartcentrum.
 • Kindercardiologie en kinderhartchirurgie (LUMC)
  Het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL), opgericht in 1994, is op dit moment het grootste kinderhartcentrum van Nederland. Het is een samenwerkingsverband van de afdelingen kindercardiologie, cardiothoracale chirurgie en cardiologie van AMC, VUMC en LUMC. Het LUMC voert vooral de hartoperaties en katheterinterventies bij jonge kinderen uit. Ook vinden hier gespecialiseerde behandelingen van hartritmestoornissen plaats bij kinderen en volwassenen met aangeboren hartafwijkingen.
 • Aangeboren hartafwijkingen bij kinderen (UMC Utrecht)
  Het kinderhartcentrum werkt intensief samen met het UMC St. Radboud. Alle hartoperaties en hartcatheterisaties worden in Utrecht uitgevoerd. Vaak vindt de diagnostiek al plaats in de prenatale fase en kan een eventueel noodzakelijke ingreep snel na de geboorte plaatsvinden.
  Zodra patiënten de volwassen leeftijd bereikt hebben, worden ze overgedragen naar het GUCH-centrum. GUCH staat voor Grown Ups with Congenital Heart Diseases.
 • Nucleaire technieken bij hart- en vaatziekten (AMC)
  Het AMC verricht veel wetenschappelijk onderzoek naar de pathofysiologie van hartfalen (de veranderingen in het hart die bijdragen aan de ziekteverschijnselen) en hartritmestoornissen en naar de effecten van nieuwe therapievormen.
 • Nucleaire technieken bij hart- en vaatziekten (VUmc)
  In samenwerking met de afdelingen cardiologie, longziekten en radiologie doet de afdeling Nucleaire Geneeskunde & PET research onderzoek naar doelmatige vormen van PET-diagnostiek bij patiënten met aandoeningen aan de kransslagaders van het hart (coronairlijden), patiënten met hoge bloeddruk in de longen (pulmonale hypertensie) en patiënten met hartfalen. Een combinatie van PET-scan en beeldvorming met een moderne CT-scanner maakt het mogelijk binnen één uur een betrouwbaar beeld te krijgen van eventuele vernauwingen in de kransslagaders en van de effecten daarvan op de doorbloeding van de hartspier (in rust en tijdens belasting).

 

Colofon:

Auteur
drs. Marloes Brouns-van Engelen (medisch bioloog)

 
Redactie
Petra Bloem (informatiespecialist) en Mies Wits-Douw (publieksvoorlichter)

Aanmaakdatum:
06-12-2012
Updatedatum:
25-09-2014

Stel een vraag

ma 2 dec 2013
Printvriendelijke versieE-mailPDF version
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de karakters uit afbeelding in.